Ramona Rusu, președinte Comisia Antifraudă ARB: Posibilitatea de a câștiga sume mari de bani într-un timp foarte scurt și cu un efort foarte mic sunt doar înșelătorii

 

Metodele de înșelătorie a persoanelor fizice determinate să plătească diverse sume de bani și să furnizeze informații care facilitează accesul la datele bancare sunt tot mai frecvente, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV,  Ramona Rusu, președinte Comisia Antifraudă în cadrul Asociației Române a Băncilor (ARB). Cel mai des întâlnite metode de înșelătorie sunt invest scam și fishing-ul, adaugă aceasta.

„Identificăm în ultima perioadă pe site-urile de socializare tot mai multe anunțuri cu promisiunea de a obține un câștig foarte mare într-un timp foarte scurt. Câștigurile imediate sunt și vor fi f tentante. Trebuie însă să avem în vedere că, de cele mai multe ori, aceste promisiuni de câștiguri imediate sunt doar înșelătorii”, mai spune aceasta.

Prin metoda de înșelătorie invest scam oamenii sunt păcăliți în a investi sume de bani destul de mici în diferite acțiuni sau criptoactive cu promisiunea de a obține venituri garantate într-un timp scurt.

„Persoanele sunt contactate de cele mai multe ori în mediul online, inițial pentru a stabili un contact cât mai facil și sunt convinse să investească, fie să cumpere acțiuni, fie criptoactive. De cele mai multe ori, persoana care contactează se prezintă ca fiind una plină de cunoștințe, expertă, un reprezentant al unei instituții credibile, comunicând că se poate investi o sumă de bani, în general de ordinul a câtorva sute de lei și, investind această sumă, practic tu ai garanția că vei obține un câștig în decurs de câteva zile sau până la o lună de câteva zeci de mii de lei”, explică Ramona Rusu, adăugând că această prezentare vine și cu oferirea opțiunii de a investi prin aplicații de tranzacționare, care se transmit de cele mai multe ori pe telefonul mobil sub forma unui link pentru a fi descărcate.

„Aceste aplicații vin la pachet și cu o aplicație de tip remote control care nu face altceva decât să preia controlul telefonului persoanei respective. Și astfel fraudatorul nu mai depinde de persoana în cauză să inițieze diverse acțiuni de plată, ci poate singur să aibă acces la credențialele persoanei respective”, atrage atenția Ramona Rusu.

O altă metodă de înșelătorie, continuă ea, este fishing-ul, care este utilizată cu scopul de a determina utilizatorii să divulge informații cu caracter sensibil, precum date personale, datele cardului sau datele de autentificare în aplicațiile bancare.

„Aceste atacuri de fishing au loc de obicei prin email, prin anunțuri, dar și prin intermediul transmiterii de mesaje SMS. Mesajele par a fi transmise în numele unei instituții, comerciant, care este foarte cunoscut.

De exemplu, primim un email care arată ca și cum ar fi de la bancă, care solicită actualizarea datelor comunicate băncii la un moment dat. Iar dacă nu vom actualiza aceste date prin accesarea linkului pe care noi l-am primit în cadrul mail-ului respectiv, ni se va restricționa accesul la produsele și serviciile bancare.

Desigur că scopul este tocmai de a colecta datele bancare astfel încât fraudatorul să aibă posibilitatea să utilizeze disponibilul din conturile persoanei respective fără a avea nevoie de niciun alt cont de autorizare. Linkurile de fishing pot fi strecurate și în mesajele postate pe rețelele de socializare”, explică aceasta.

O altă tipologie de fraudă, adaugă Ramona Rusu, este și money mule (n.red. cărăuș de bani),

„Această înșelătorie este prezentată la modul că poți câștiga bani foarte ușor, tot ce trebuie să faci este să-ți deschizi un cont bancar, însă facilitezi tranzacționarea de încasări și plăți în numele unor persoane despre care tu nu ai nicio cunoștință pentru un comision.

Deși poate nu ți se pare nimic ilegal, scopul pentru care se apelează la deschiderea de conturi și de utilizarea de conturi de către persoane, care nu au nicio legătură cu tranzacțiile ce se vor rula prin conturile acestora este tocmai de a nu se ajunge la identitatea beneficiarului real, de cele mai multe ori aceste sume provenind din acțiuni ilicite”, spune aceasta.

„Posibilitatea de a câștiga sume mari de bani într-un timp foarte scurt și cu un efort foarte mic sunt doar înșelătorii, ajungând să fim fraudați, dar și parte într-un lanț tranzacțional fraudulos”, completează Rusu.

Ea recomandă utilizatorilor să nu furnizeze niciodată date personale sau bancare prin SMS-uri sau la telefon și întotdeauna să verifice instituțiile care le solicită informații. Iar pentru cei care doresc să investească, Ramona Rusu le recomandă să consulte site-urile oficiale ale instituțiilor respective.

Sursa: aici