Barometrul bancar ARB & EY

Băncile așteaptă o intensificare a activității de creditare

Cadrul legislativ al insolvenței și practica judiciară în materie de insolvență, incertitudinile în perspectivele economiei și inițiativele legislative pe zona consumatorilor care pot afecta disciplina financiară sunt principalele aspecte care în prezent descurajează creditarea, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”. Băncile privesc următoarea perioadă cu ceva mai mult optimism în condițiile în care un procent semnificativ anticipează creșterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice și peste 80% din instituțiile de credit se așteaptă la o intensificare a activității de creditare.

EY Romania a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit „Barometrul Bancar ARB & EY” care reflectă încrederea industriei bancare în mersul economiei funcție de condițiile economice, modificările legislative și mediul extern și propune identificarea de soluții de restabilire a încrederii. La acest sondaj realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB au participat instituții de credit totalizând o cotă de piață în funcție de active de peste 85%.

Bancherii apreciază că anumite inițiative legislative pe zona consumatorilor și modul în care sunt promovate pot afecta disciplina financiară și transmite mesaje greșite despre practicile băncilor. Ar trebui evitată orice propunere legislativă care afectează disciplina de creditare și unde aplicabilitatea legii depinde de buna credință, mai ales acum când economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar și de resurse pentru creditare.

Instituțiile de credit sunt interesate să susțină economia cu credite. Peste 80% din bănci se așteaptă la o intensificare a activității de creditare în următoarea perioadă pe fondul anticipațiilor privind creşterea cererii de credite în mai multe sectoare şi relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informației, Agricultura, Telecomunicații, Sănătate și pe segmentul IMM-urilor.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creșterea cererii de creditare pentru clienți – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolventei și modul de aplicare al legislației descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. Recentele modificări ale Codului insolvenței aduc îmbunătățiri cadrului legislativ dar mai sunt lucruri de făcut în ceea ce privește aplicarea legii.

Prioritățile Asociației Române a Băncilor vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României, inclusiv prin demersuri pentru întărirea disciplinei financiare pentru asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar. Prezentarea în fața decidenților a provocărilor și soluțiilor reprezintă o condiție sine qua non pentru succesul în activitatea de fundamentare transparentă a deciziilor care să conducă la recâștigarea încrederii. Actul legislativ trebuie să pună în centrul atenției interesele economiei românești, care înseamnă interesul fiecărui cetățean din România. În procesul decizional trebuie să se țină cont că orice presiune pusă pe activul băncilor afectează echilibrul și decizia de alocare de capital și de finanțare pentru creditare. De fapt, afectează întreaga economie.

În același timp, băncile au responsabilitatea milioanelor de deponenți. O economie capitalistă nu se poate dezvolta fără un sistem bancar stabil și solid care să-și exercite rolul de finanțator al economiei. Sectorul bancar din România finanţează preponderent economia românească, asigurând aproximativ 92% din totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar. La fel, un sistem bancar nu poate performa și îndeplini în totalitate rolul dacă economia nu este sănătoasă și dacă actorii economiei reale exercită presiune pe bilanțurile instituțiilor de credit.

Peste 80% din bănci se așteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească sau chiar să scadă (35%). În același timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăți.

Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se așteaptă la o consolidare de anvergura medie și doar 14% la o consolidare de anvergură mare. Sondajul relevă că instituțiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpararea de credite decât de vânzare. Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziția de portofolii de credite și doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante. Restructurările din sectorul bancar se apropie de final, în condițiile în care 70% din bănci nu vor reduce numărul angajaților în urmatoarea perioadă, în timp ce aproximativ 20% se așteaptă chiar la o creștere a numărului de angajați.

Prin eliminarea provocărilor cu care se confruntă sistemului bancar, în special de ordin legislativ, consumatorii vor putea beneficia de servicii bancare la prețuri mai competitive și companiile din România vor putea concura cât mai eficient posibil pe piețele externe.