ARB recomanda

Implică-te în banking!

Ești o persoană avizată în domeniul financiar – bancar? Atunci implică-te în banking și recomandă site-ul www.educatiefinanciara.info. Aproximativ 50% dintre românii adulți nu sunt bancarizați, în condițiile în care în state dezvoltate precum Austria și Germania, ponderea persoanelor nebancarizate este de sub 1%. În România, în sfera persoanelor fizice bancarizate intră cei peste 10 milioane de deponenți, aproximativ 43% din populația activă care a ales să acceseze credite și utilizatorii de carduri sau alte produse și servicii bancare.

 Unul dintre obiectivele strategice ale Asociației Române a Băncilor este contribuția la restabilirea încrederii și restaurarea unei imagini corecte a sectorului bancar prin promovarea rolului în societate și în economie al băncilor. Recâştigarea încrederii nu poate veni fără întărirea disciplinei financiare și fără o educație financiară corespunzătoare.

Populația a accesat 49% din creditele neguvernamentale aflate în sold la finele lunii ianuarie 2015, ceea ce reprezintă aproximativ 23 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de BNR. Suma este mai mare dacă ar fi să includem creditele externalizate și împrumuturile contractate de la instituțiile financiare nebancare. Pierderea locurilor de muncă, diminuarea salariilor și deprecierea monedei naționale în raport cu valutele de împrumut (euro, dolari și franci elvețieni) au determinat ca un sfert dintre români să se declare ca fiind supraîndatorați.

O analiză comparativă a situației creditării persoanelor fizice de la debutul crizei economice (în ianuarie 2008 față de ianuarie 2015) arată că în timp ce numărul persoanelor fizice cu restanțe mai mari de 30 de zile s-a dublat în acest interval, până la 710.820, valoarea restanțelor mai mari de 30 de zile a crescut de aproape 19 ori, la 11,4 miliarde lei (2,53 miliarde euro). Această evoluție a restanțelor a avut loc în contextul în care nivelul dobânzilor variabile la creditele ipotecare și de consum a scăzut cu peste 50% și chiar până la 100% în această perioadă. Ce ar fi însemnat o depreciere a monedei naționale cumulată cu menținerea nivelului dobânzilor sau creșterea acestora? În schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de bănci sunt restructurate.

Efectele adverse ale crizei economice fac ca relația dintre unii clienți și bănci să fie uneori tensionată. Cunoașterea și asumarea corespunzătoare a riscurilor sunt factori importanți în reclădirea încrederii reciproce.

„Dacă ai luat credit când indicii Euribor sau Robor din contractul tău cu dobândă variabilă erau la minim istoric, atunci așteaptă-te ca rata să-ți crească dacă aceștia evoluează în creștere!”. Care este procentul împrumutaților cu credite contractate în perioada în care Euribor și Robor sunt la mimim istoric care cunosc acest aspect și se așteaptă la o creștere poate și cu 30-40% a ratei lunare pe viitor?

Acesta este unul dintre sfaturile pe care le adresăm cititorilor site-ului www.educatiefinanciara.info în dorința de a promova pentru publicul larg informațiile de natură financiar bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligațiilor şi riscurilor de natură financiară. Asociația Română a Băncilor a lansat site-ul dedicat de educație financiară www.educatiefinanciara.info, acțiunea fiind inclusă în seria de evenimente pe care ARB le-a desfășurat în cadrul programului European Money Week, care s-a derulat la nivel european în perioada 9 -13 martie 2015. Site-ul www.educatiefinanciara.info își propune să fie site-ul numărul unu de educație financiară obiectivă, actualizată, neviciată și riguroasă în acord cu politicile generale ale instituțiilor de credit din România.

Invităm persoanele interesate de noțiunile financiar bancare privind drepturile, obligațiile și riscurile în creditare, de economisire, de soluțiile generale pentru restructurarea creditelor sau de modalitatea de evitare a fraudelor să acceseze site-ul www.educatiefinanciara.info. Invităm persoanele avizate să recomande utilizarea informațiilor postate pe site. Vom continua să adaugăm informații noi prin valorificarea expertizei specialiștilor din sistemul bancar pentru a veni cât mai aproape de nevoile de informare ale clienților instituțiilor de credit și ale persoanelor nebancarizate.

Programul European Money Week a fost lansat la inițiativa asociațiilor bancare membre ale Federației Bancare Europene, la care Asociația Română a Băncilor este membră, și a constat în desfășurarea, în premieră, a unei serii de evenimente și acțiuni de educație financiară în perioada 9 – 13 martie 2015 în 23 din cele 28 de state europene care s-au înscris în program. Obiectivul organizării European Money Week, pe baze anuale, este creșterea nivelului de conștientizare la nivel european privind importanța educației financiare. Acesta este și obiectivul Protocolului de Colaborare încheiat de ARB cu Academia de Studii Economice din București, în luna ianuarie 2015, de a crea o platformă comună, a mediului academic economic și a sistemului bancar românesc, de promovare pentru publicul larg a informațiilor de natură financiar bancară pentru a crea un comportament economico financiar adecvat în rândul populației, dar și în rândul viitorilor bancheri, actualmente studenți și masteranzi. ARB și instituțiile de credit membre au derulat deja și vor continua să dezvolte proiecte de educație financiară și de gestionare corespunzătoare a bugetelor. Implică-te în banking și recomandă www.educatiefinanciara.info.