4 lucruri pe care trebuie să le știi pentru a nu fi ușor de manipulat

Trăim vremuri în care consecințele fake news (știrilor false) pot fi mai dăunătoare pentru stabilitatea și evoluția economică. România nu face notă discordantă, fiind prinsă ca și alte state în acest război informațional în care știrile false îi îndrumă pe unii români să se înghesuie la benzinării, la farmacii, la supermarket-uri pentru stocuri de alimente, la casele de schimb să cumpere euro, la pașapoarte și lista poate continua la nesfârșit.

Fake newsFoto: Pexels

Teama de războiul desfășurat în statul vecin este amplificată de acei indivizi care vor să inducă sentimentul de nesiguranță și să destabilizeze. Asistăm la folosirea tacticilor hibride, inclusiv dezinformarea și propaganda.

Această reacție emoțională la stimuli falși conduce la mai multă panică. Și aici apare instinctul de a urma mulțimea, conformarea cu exemplele care au stârnit panica. Desigur, acest aspect este valabil doar pentru o parte a populației, nu trebuie generalizat.

Ce trebuie să știm?

  1. Populația este mai ușor de manipulat dacă s-a instalat panica.
  2. Panica, în funcție de amplitudinea reacției populației, poate conduce la consecințe mult mai negative pentru economia unei țări.
  3. Rațiunea este singurul element care ne poate conduce la soluții optime.
  4. Asimilarea de informații reale este absolut necesară.

În calitate de fost jurnalist am învățat, în primul rând, că o știre se verifică din trei surse. Ca atare, o simplă știre citită pe Facebook trebuie verificată, mai ales dacă este postată de persoane fizice. Sunt „n” conturi false pe rețelele sociale create tocmai pentru a promova știri false și pentru a induce panică, mai ales acum când intenția unora este să destabilizeze.

Nu trebuie să luăm cu valoare de adevăr o informație promovată chiar de mii de persoane în social media. Până nu o validăm cu sursele oficiale. Dacă știrea se verifică cu informația oficială, atunci poate fi considerată o știre adevărată.

Știm că panica aduce rating în TV, dar și acolo trebuie ca totul să fie realizat cu măsură. Felicit toți acei jurnaliști care promovează știri echilibrate.

Facem apel la rațiune!

Facem apel la persoanele avizate să fie prezente în spațiul public pentru a explica și pentru a liniști populația care este dispusă să dea crezare știrilor false. Este nevoie ca puterea cuvântului și a rațiunii să primeze. Societatea românească are nevoie de modele competente. Dacă alții au interesul să destabilizeze economia României, românii nu trebuie să pună umărul să-i ajute. Blaise Pascal spunea „Rațiunea este metoda lentă și întortocheată prin care cei care nu știu adevărul îl descoperă”.

Pierderea de vieți omenești este o tragedie, este mesajul la care noi toți ne raliem

Războiul din Ucraina are consecințe în plan economic pentru multe state. În plan național, vom asista la decelerarea ritmului de creștere economică, comparativ cu anul 2021, creșterea ratei inflației și se vor exercita noi presiuni asupra deficitului bugetar. Schimburile comerciale cu țările aflate în conflict vor fi afectate, și, cel mai probabil, impactul se va vedea și în nivelul investițiilor străine. Autoritățile și instituțiile private aplică prevederile sancțiunilor decise la nivel european și internațional. Aceste perturbări în economii ar putea conduce chiar la stagflație, redresarea economiei mondiale fiind pusă sub semnul întrebării.

Este necesară o comunicare intensivă/ constantă din partea autorităților și a persoanelor avizate pentru a contracara instalarea panicii determinate de războiul la graniță, cu implicarea vocii profesorilor universitari, sociologilor, economiștilor, etc. Un site cu informații oficiale/ verificate pentru combaterea fake news ar fi binevenit. Românii bombardați de știri false au nevoie de știrea corectă. Suntem datori să le oferim informația corectă.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-25427756-4-lucruri-care-trebuie-stii-pentru-nu-usor-manipulat.htm