Băncile vor rămâne principalul finanţator al economiei româneşti – only in romanian

 

 

“Media europeană a intermedierii financiare ca pondere a activelor în PIB este de peste 200%, în timp ce a noastră este de aproape 50%”

Industria bancară este şi va rămâne principalul finanţator al economiei romaneşti, 76% din activele financiare ale ţării noastre fiind acoperite de bănci, a spus ieri Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar despre intermedierea financiară.

Florin Dănescu a precizat: “Industria bancară este şi va rămâne principalul finanţator al economiei romaneşti. 76% din activele financiare din România sunt acoperite de bănci. Putem spune că rămânem principalul finanţator al economiei româneşti şi, dacă avem un proiect economic pentru România, nu putem să-l separăm de partea de finanţare. Iar dacă volumul finanţării, preţul finanţării, dilemele avute în legătură cu finanţarea, nu sunt priorităţi pentru economia României, atunci rezultatul nu poate fi prea bun”.

Conform celor prezentate de preşedintele ARB, 8,5% din activele financiare din ţara noastră sunt acoperite de fondurile de pensii, 6% de instituţii financiare nebancare, 5,5% de fondurile de investiţii şi 3,9% de societăţile de asigurare.

Florin Dănescu a adăugat: “În ceea ce priveşte intermedierea financiară, media în Uniunea Europeană este de peste 80%. A noastră este de 26%. Iar media europeană a intermedierii financiare ca pondere a activelor în PIB este de peste 200%, în timp ce a noastră este de aproape 50%. În concluzie avem o problemă de mărime, de volum. Dar oare nu este şi o problemă de structură şi o problemă de bariere?”

Preşedintele ARB a subliniat că, sporirea intermedierii financiare nu este un scop în sine, ci este vorba despre oferirea finanţării optime pentru dezvoltarea la adevărata capacitate a economiei ţării noastre.

“La un moment dat, în evoluţia economică (n.r. a unei companii), prin intrarea într-un interval superior al dezvoltării, apar schimbări de competitivitate, de volum, de calitate a produselor şi serviciilor, care solicită finanţare. România nu are un capital acumulat în decursul istoriei. Iar creditarea este chiar mai importantă decât la nivel european”, a spus Florin Dănescu.

Sursa: https://www.bursa.ro/florin-danescu-presedintele-executiv-al-arb-bancile-vor-ramane-principalul-finantator-al-economiei-romanesti-42585347