Provocări şi oportunităţi pentru industria financiar bancară

Adoptarea accelerată a tehnologiilor digitale, noile reglementări, proiectele comunităţii financiar bancare au fost principalele teme dezbătute în cadrul celei de-a VII-a ediţii a SWIFT Business Forum România, organizată la data de 26 octombrie 2016 la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi SWIFT, cu sprijinul Allevo.

 Ediția din acest an a SWIFT Business Forum România a reunit reprezentanții comunității financiar bancare, autorităților de reglementare, infrastructurilor de piață și mediului de afaceri, pentru a discuta despre noile provocări cu care se confruntă industria și modul în care acestea pot fi transformate în oportunităţi.

Lucrările Forumului au fost deschise de Radu Graţian Gheţea, Preşedinte al Grupului Membrilor SWIFT din România, care a vorbit despre importanţa colaborării şi a comunităţii în contextul schimbărilor semnificative prin care trece industria serviciilor financiar bancare.

Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director al ARB, a prezentat evoluţia sistemului bancar din România în ultimii ani şi a trecut în revistă principalele provocări, oportunităţi şi perspective în contextul creat de iniţiativele şi reglementările europene, noile cerinţe ale clienţilor şi adoptarea tehnologiilor digitale, competiţia cu companiile FinTech, modernizarea continuă a infrastructurilor de procesare, creşterea ameninţărilor privind securitatea cibernetică.

Strategia SWIFT 2020 a fost prezentată de Michael Formann, Head of SWIFT Germany&Central Europe. O agendă ambițioasă a fost definită pentru următorii ani, prin creșterea și consolidarea serviciilor de mesagerie de bază, extinderea ofertei pentru infrastructurile de piață și un portofoliu consistent de soluţii de conformitate cu reglementările privind criminalitatea financiară. În contextul unor atacuri cibernetice tot mai diverse si complexe, securitatea devine o preocupare esențială pentru comunitate, de aceea SWIFT lansează un program – Customer Security Programme – pentru o nouă abordare privind securitatea cibernetică pentru utilizatorii SWIFT şi conexiunile cu partenerii.

Andre Boico, Head of Pricing, a arătat că SWIFT va continua să acționeze pentru scăderea preţurilor mesajelor, în condițiile unei creșteri stabile şi puternice a traficului SWIFT, precizând totodată că  România a înregistrat creșteri puternice ale traficului SWIFT în ultimii ani, creșterea traficului în acest an fiind peste media SWIFT.

Un subiect de interes a fost cel privind corporațiile care utilizează infrastructura și serviciile SWIFT, o comunitate în continuă dezvoltare începând din anul 1999, în prezent fiind 1.690 de grupuri corporatiste ce comunică prin SWIFT la nivel global cu 2.651 de bănci. Zoltan Szücs, CFA Head of Group Cash Management, MOL GROUP a vorbit despre lecțiile învățate în cursul proiectului derulat împreună cu 11 bănci din Ungaria și despre beneficiile aduse companiei în materie de eficiență, automatizare și securitate a operațiunilor bancare.

Noutăți privind soluțiile de conformitate au fost prezentate de Julien Laurent, Head of Compliance Solutions Financial Crime Unit SWIFT. Portofoliul de soluții dezvoltat de SWIFT pentru asigurarea conformității cu reglementările privind criminalitatea financiară cuprinde soluții pentru monitorizarea și testarea sancțiunilor, precum și pentru cunoașterea corespondenților. Registrul Know Your Correspondent – KYC Registry, o platformă centralizată la nivel global care stochează în prezent datele și documentele calificate a peste 3.000 de  instituții financiar bancare, poate fi consultat în stabilirea, evaluarea și actualizarea relațiilor cu băncile corespondente.

img_0050

Forumul a continuat cu o sesiune dedicată provocărilor generate de noile reglementări și cerințele pieței pentru servicii rapide, transparente și eficiente, precum și inițiativelor  care pot transforma aceste provocări în tot atâtea oportunități pentru industrie.

Marjan Delatinne, Business Director GPI Banking Initiatives SWIFT, a vorbit despre Global Payments Innovation Initiative (GPI), inițiativă lansată în decembrie 2015, cu obiectivul de a  îmbunătăți semnificativ experiența clienților în domeniul băncilor corespondente, prin creșterea vitezei, transparenței și predictibilității acestora, utilizând principalele active ale SWIFT: platforma de mesagerie şi acoperirea globală. Până în prezent, peste  85 de bănci cu prezență globală au aderat la inițiativa GPI, aflată în faza pilot.

Noile reglementări europene în domeniul plăților – Regulamentul EU nr. 751/2015 (Interchange Fee Regulation), Directiva EU nr. 2366/2015 (Payments Services Directive 2), Directiva EU nr. 260/2012 (SEPA Regulation) – și preocupările băncii centrale privind aplicarea acestor reglementări au fost prezentate de Denisa Iatan, Expert Banca Națională a României.

Familia de standarde ISO 20022 a devenit în ultimii ani opţiunea preferată pentru infrastructurile de piaţă și câştigă de asemenea teren în spațiul corporaţie-bancă. Evelyne Piron, ISO 20022 Business Development Standards SWIFT, a vorbit despre viitorul standardelor și stadiul migrării la standardele ISO 20022, subliniind rolul SWIFT de a sprijini comunitatea în procesul de adoptare a standardelor și de exploatare la maxim a oportunităților oferite de acestea.

În cadrul aceleiași sesiuni, Mihaida Meila, Depozitarul Central Romania, a vorbit despre provocările și oportunitățile nivelul pieței de capital din România și a trecut în revistă proiectele curente și viitoare privind infrastructurile de procesare și decontare la nivelul acestei piețe.

Sesiunea a fost urmată de un Workshop susținut de Benoit Pirotte, Programme Manager e-Learning, privind modernizarea serviciilor de training SWIFT prin lansarea noii platforme e-Learning SWIFTSmart, disponibilă tuturor utilizatorilor începând din luna noiembrie.

Partea a doua a SWIFT Business Forum România a fost dedicată inovației, noilor tehnologii și impactului acestora asupra serviciilor financiar bancare. Un subiect de mare interes, care preocupă comunitatea financiar bancară globală îl constituie tehnologiile distribuite –  Distributed Ledger Technologies (DLT).

Damien Vanderveken, R&D, Labs and User Experience Marketing SWIFT, a prezentat  concluziile studiului realizat de SWIFT și Accenture, ce reprezintă rezultatul unei evaluări de detaliu a capabilităților tehnologiilor DLT existente și subliniază potențialul acestora de a transforma zonele de plăți și de investiții financiare. Analiza confirmă potențialul DLT prin câteva puncte forte: abilitatea de a crea încredere într-un mediu distribuit, eficiență, trasabilitate, reconciliere simplificată și reziliență ridicată. Totodată, pornind de la cerințele cheie pe care tehnologiile DLT ar trebui să le îndeplinească pentru a putea fi adoptate pe scară largă, studiul  demonstrează că acestea nu sunt încă suficient de mature și vor trebui întreprinse în continuare eforturi în special în ceea ce privește guvernanța, controlul datelor, conformitatea și scalabilitatea.

img_0057

Ultima sesiune a Forumului a explorat potențialul de dezvoltare și oportunitățile aduse de noile tehnologii. Alina Florean, Senior Project Manager Roland Berger Romania, a prezentat rezultatele unui studiu privind adoptarea tehnologiilor digitale și modalitățile de eliminare a barierelor legale care împiedică adoptarea unor procese digitale complete în serviciile financiar bancare.

Cristian Mustață, Head of Digital Strategy BCR, a vorbit despre potențialul pieței digitale în România, despre realizări și preocupări în acest domeniu și despre necesitatea ca băncile să fie prezente – cu relevanță și frecvență – în viața financiară a clienților lor.

Subiectul privind plățile instant, care se bucură de un interes deosebit în  prezent la nivel european și global, a fost abordat de Ionel Dumitru, Consilier TransFonD. Plățile instant efectuate în intervale de timp de câteva secunde, disponibile deja în unele regiuni, vor deveni o realitate și în  Europa anului 2017 pentru plățile în euro. TransFonD are în vedere  realizarea unui sistem de plăți instant în lei, astfel încât băncile din România să poată oferi clienților lor servicii de plată 24/7/365, într-un interval de timp de maxim 10 secunde, într-un mediu securizat.

Sorina Bera, CEO Allevo, a abordat subiectul tehnologiilor deschise în serviciile financiar bancare și al colaborării între bănci, firme de software și FinTech, pentru a oferi clientului experiența pe care acesta o dorește. Concluzia sesiunii a fost că oportunitățile pot fi mai bine utilizate printr-o comunitate puternică și o colaborare strânsă între toate entitățile implicate.

Cu prilejul organizării SWIFT Business Forum Romania, SWIFT – prin programul Corporate Social Responsability (CSR) – a anunțat donarea sumei de 3.000 euro către SOS Children’s Village București.
Mai multe informaţii şi materialele prezentate în cadrul Forumului sunt publicate pe site-ul Asociaţiei Române a Băncilor https://www.arb.ro/swift-business-forum-romania-editia-vii/


Alte articole

Mai multe despre ARB