Dobanzile bancare vor creste in continuare pe piata din Romania, in ritmuri moderate, desi in prezent asistam la o relativa stabilitate. Trendul este deja setat in aceasta directie nu doar in Romania, ci in intreaga lume, sustine presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu. Dobanzile la depozite, desi au ramas in urma celor la credite, vor urma si ele acelasi trend, a mai spus bancherul citat in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Potrivit lui Danescu, in privinta dobanzilor, pe piata din Romania s-a produs un punct de inflexiune in 2017, dupa o perioada de 7 – 8 ani de scaderi.
In opinia sa, cresterea dobanzilor era asteptata, insa ritmul mai accelerat inregistrat pe finalul anului trecut are la baza si alti factori.
“In 2017 am asistat la o combinatie de mai multi factori: lipsa de lichiditate, anumite decizii, dar si trendul care venea din urma. Toate s-au suprapus si au generat un trend mai alert, care s-ar fi produs oricum, dar intr-un timp mai indelungat”, a explicat Danescu.
In privinta dobanzilor la depozite, oficialul ARB a explicat ca, in general, trendul este intotdeauna intarziat fata de cel la credite, insa si in acest caz se asteapta la o crestere.
Cu toate acestea, si chiar cu riscul ca dobanzile la depozite sa ramana real negative o perioada de timp (sub inflatie), deponentii nu vor migra masiv catre alte forme de economisire, pe de o parte din cauza alternativelor ridicate, dar si pentru ca multi pun un accent mai mare pe siguranta economiilor fata de profitul obtinut din plasarea acestora, explica Florin Danescu.
In cadrul emisiunii, el a mai vorbit si depre relatia dintre cresterea creditarii si PIB, provocarile legislative ale pietei bancare, dar si despre proiectele principale ale Asociatiei.


Alte articole

Instituții din România care au aderat la schemele SEPA RON

Citește mai mult

Prestatorii de servicii de plată din România pot furniza servicii de plăți în baza Schemelor SEPA RON în baza unui acord de aderare la Regulile Schemelor respective. Documentația de aderare se depune la Asociația Română a Băncilor în calitatea acesteia de Administrator al Schemelor de plăți SEPA RON

Mai multe despre ARB

Citește și...

ARB Talks, Gabriela Folcuț, director executiv ARB: Urmează aprobarea Strategiei de educație financiară, probabil în primul trimestru din 2024

Mihaela Bouleanu, Președinte al Comisiei de Conformitate, Asociația Română a Băncilor, HotNews – 21 iunie 2022

Citește mai mult

ARB Talks, Daniel Nicolaescu, ARB: Când facem un împrumut nu ar trebui să ajungem la 40% grad de îndatorare/ Banca nu va cere niciodată dezvăluirea PIN-ului

Mihaela Bouleanu, Președinte al Comisiei de Conformitate, Asociația Română a Băncilor, HotNews – 21 iunie 2022

Citește mai mult