Creditarea IMM-urilor

 

Creditarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) constituie o linie de afaceri de bază valoroasă pentru bănci, care au încercat de-a lungul crizei să  menţină facilităţile de creditare. Comunitatea bancară susţine iniţiativele care promovează activitatea, finanţarea şi garantarea creditelor  acordate IMM-urilor, fiind preocupată de reducerea impactului negativ al reglementărilor bancare asupra creditării IMM-urilor.

În general, noile  reguli bancare au tendinţa de a exercita presiune pe oferta de credit şi a acorda împrumuturi în condiţii mai stricte. Sunt constrângeri pe zona creditării pentru IMM-uri ca urmare a aplicării recomandărilor europene pentru restricţionarea creditării în valută şi a aplicării prevederilor  Noului Acord privind cerinţele de capital – Basel III.

O eventuală restrângere a capacităţii de împrumut a IMM-urilor va exercita presiune pe  revirimentul economiei. În situaţia unor restricţii ample, companiile care vor să se dezvolte prin creditare vor avea de suferit, în condiţiile în care  în prezent doar 21% din IMM-uri au obţinut finanţare pe credit.